pat_l

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ταινιοθήκη
Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου,
κινηματογραφιστής, συγγραφέας
Cinethiopia
Από την Αιθιοπία στο Περιστέρι: ο Νίκος Παπατάκης γεννήθηκε στην Αιθιοπία, έζησε και πέθανε στο Παρίσι. Το ’67 γύρισε τους Βοσκούς και πιστεύω πως απ’ αυτό το φιλμ μπορεί κανείς να σκάψει ένα λαγούμι και να φτάσει τουλάχιστον 40 χρόνια πίσω, σίγουρα μέχρι τη Διαγωγή Μηδέν του Ζαν Βιγκό, ή να προχωρήσει μπροστά, να περάσει από τον Μπουνιουέλ στον Φασμπίντερ και στο μοναδικό βίντεο που γύρισε ο φωτογράφος Ουίλιαμ Έγκλεστον και –γιατί όχι;- να ελπίσει για κάτι λιγότερο προδοτικό στις μέρες μας.
Παραδόξως το λαγούμι είναι κυκλικό και τελικά κάποιες ταινίες καταφέρνουν να φτιάξουν ένα κύκλο σκληρότητας, μια αρένα, μια μεγάλη κυκλική έρημο δηλαδή, που, ωστόσο, μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε τη δίψα μας.
Κάθε προβολή θα συνοδεύεται από ένα έντυπο-κείμενο του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου.

Προφορική Βιβλιοθήκη
Η Προφορική Βιβλιοθήκη διαθέτει μοναδικά ζωντανά βιβλία (δηλαδή ανθρώπους) που καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό. Τα ζωντανά βιβλία συνοδεύονται κατά περίπτωση και από έντυπες εκδοχές τους. Τις ημέρες λειτουργίας της Προφορικής Βιβλιοθήκης, οι οποίες θα ανακοινώνονται, θα μπορούν οι σπουδαστές αλλά και το ευρύτερο κοινό να επιλέξουν να ακούσουν και να επιδοθούν σε παντός είδους λεκτικές και άλλες ανταλλαγές και διαπλοκές με τα ζωντανά βιβλία της επιλογής τους. Το κάθε βιβλίο μπορεί να είναι ένα δημοσιευμένο βιβλίο, ένα φανταστικό βιβλίο, μια παραχάραξη ενός βιβλίου ή και πολλοί άλλοι συνδυασμοί.

Εργαστήριο/Workshop: Πνεύμα Αντιλογίας

Οργάνωση: Ελπίδα Ρίκου
«Μα είναι αυτό τέχνη;». Απέναντι σε όσα εντατικά διδάσκονται περί καλών τεχνών στην Π.Α.Τ και σε όλα τα μεγάλα ιδρύματα, εκπαιδευτικά, εκθεσιακά κλπ της τέχνης, στο εργαστήριο «Πνεύμα Αντιλογίας» προτείνεται συστηματική άσκηση στον αντίλογο ώστε να διαφανεί επιτέλους ποια είναι η «δική μας» τέχνη! Πιο συγκεκριμένα οι σπουδαστές καλούνται να συζητήσουν διάφορες θεωρίες περί τέχνης και να συγκροτήσουν ένα αρχείο με παραδείγματα αυθεντικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω το οποίου θα συστηματοποιήσουν τις απόψεις τους αλλά και τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις τους στα δεδομένα και τα συστήματα που καθιερώνονται από τους αρμόδιους και τους ειδήμονες σε πολιτιστικά ζητήματα εντός και εκτός της Π.Α.Τ

Μόνιμη Έκθεση
Συνεπιμέλεια του προσωπικού της Ακαδημίας
Στο χώρο της Ακαδημίας θα υπάρχουν μόνιμα εκθέματα, έργα εγκατάστασης (in situ installation art) που κατά περίπτωση θα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία διδασκαλίας.

Ενδεικτικά:
Αναστασία Δούκα, Bad Blood
Κώστας Ρουσσάκης, Υψίπεδο θέση για (2) ανθρώπους που έχουν κάτι κοινό
Ηώ Χαβιαρά, Μάρμαρα
Νίκος Αρβανίτης, Beat
Πάνος Σκλαβενίτης, Starting Point
Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Wild Night Bird
Νίκος Αλεξόπουλος, Ρήγας Φεραίος
Απόστολος Καραστεργίου, Άτιτλο (Γιασεμί)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s